Isyyden tunnustaminen ja lapsen sukunimi

Jos lapsi on syntynyt avioliiton ulkopuolella, ja isyyttä ei ole tunnustettu, lapsen sukunimeksi tulee äidin sukunimi. Isyyden tunnustamisen jälkeen lapsen vanhemmat voivat valita kumman vanhemman sukunimen lapsi saa. (huom. nimilaki)

 

Isyyden tunnustaminen ennen lapsen syntymää

Tämä tapahtuu joko äitiysneuvolassa tai lastenvalvojan luona.

Vaikka lapsen isyys olisi tunnustettu ennen lapsen syntymää, se saa lainvoiman vasta n 30+5 päivää syntymän jälkeen. Eli ensin on noin 30 päivän valitusaika ja sen jälkeen DVV:n käsittelyaika n 5-10 arkipäivää.

 

Isyyden tunnustaminen lapsen syntymän jälkeen

Isyyden selvittää äidin kotikunnan lastenvalvoja. Käytyänne yhdessä lastenvalvojan luona isyydentunnustamisen käsittelyaika vaihtelee noin 5-14 pvä:n, jonka jälkeen isyyden tunnustaminen saa lainvoiman ja lapsi voidaan kastaa isän sukunimelle. Mikäli tarvitaan isyystutkimuksia isyysprosessi lastenvalvojalle kestää kauemmin.

Jos lapsi on täyttänyt 15 vuotta, lapsen äiti on kuollut tai äidillä ei ole Suomessa kotikuntaa, isyyden selvittää kuitenkin lapsen kotikunnan lastenvalvoja tai, jos lapsella ei ole täällä kotikuntaa, sen kunnan lastenvalvoja, jossa lapsi oleskelee. (Isyyslaki 5 §)

 

Uusi isyyslaki (11/2015) on astunut voimaan 1.1.2016.