Iin kirkko

Puistotie 2, 91100 Ii

Avoinna sopimuksen mukaan.

Iin kirkko

Nykyinen kahdeksas kirkko rakennettiin vuosina 1949-1950 ja vihittiin käyttöönsä kesäkuun 18 päivänä 1950. Kirkon piirustukset ovat laatineet arkkitehdit Strandberg ja Hytönen. Urut ovat Kangasalan urkutehtaan valmistamat ja niissä on 18 varsinaista ja 3 siirtoäänikertaa. Saarnatuoliveistokset ovat Oskari Jauhiaisen työtä ja niissä on esitettynä evankelistojen symbolit ja Kristus-monogrammi. Valaisimet on suunnitellut taiteilija Liisa Johansson von Pappel. Kirkonkellot on valmistanut OY Lokomo Tampereella.

Kirkkoon tehtiin peruskorjaus vuosina 1993 - 1995, jolloin mm. kirkonkellojen soitto automatisoitiin ja kirkkotekstiilit uusittiin iiläisin voimin. Kirkon katossa oleva ns. votiivilaiva (lat. votivus, Jumalalle luvattu) on tyypillinen rannikkoseurakunnan kirkoille. Votiivilaivojen historia ulottuu aina keskiajalle asti. Iin kirkko sai laivansa 1990-luvun alkupuolella Iin kotiseutuyhdistyksen lahjoittamana.

Iin kirkon korjaushanke (klikkaa)

Alttaritaulun sanoma

Alttaritaulun on maalannut taiteilija Eero Nelimarkka ja se esittää Jeesusta opettamassa kansaa venheessä.

"Kerran Jeesus taas opetti järven rannalla. Hänen ympärilleen kokoontui niin paljon ihmisiä, että hän siirtyi veneeseen. Hän istui järvellä veneessä, ja väkijoukko oli rannalla." Mark. 4:1.

Jumalan sana, elävä ja voimallinen, kokoaa kuulijakseen monenlaisia  ihmisiä. Löydämme tämän ajan kuulijakunnasta alttaritaulun kuvaamia kuulijoita. Näemme oikealla naisen, jonka kasvot säteilevät iloa, hartaaseen rukoukseen vaipuneen vanhuksen ja mietiskelevän oppineen. Vasemmalla on naisia, joiden mielessä lienevät arjen huolet. Kaiken tämän ylle kohoavat Jeesuksen siunaavat kädet.

Sankarihaudat Iin kirkon pihalla

Talvi- ja jatkosodan iiläiset sankarivainajat on haudattu  kirkkotarhaan, kirkon viereen. Yhteensä 123 iiläistä menetti henkensä sodissa. Arkkitehti U. Heikkinen laati suunnitelman sankarihauta-alueesta, jonne hankitut graniittilevyt luovutettiin seurakunnalle itsenäisyyspäivänä 1951.

Kaatuneiden muistomerkki paljastettin kesällä 1955.

(Lähde: Iin seurakunnan historia 1998)

Pekka Vesaisen patsas

Pekka Vesainen, iiläinen talollinen ja sissipäällikkö, on syntynyt Iin pitäjän Kiimingin kylässä (nykyisessä Ylikiimingissä) noin 1550, kuollut 1620. Vuoden 1500 loppupuolella Vesainen oli johtajana niillä kostoretkillä, joita pohjalaiset tekivät rajantakaiseen Karjalaan. Ennen kaikkea hän tuli kuuluisaksi puolustaessaan kotiseutua venäläisten lukuisia hävitys- ja ryöstöretkiä vastaan. Iiläiset pystyttivät Vesaisen muistoksi kirkon itäisellä sivustalla olevan Kalervo Kallion veistämän patsaan, joka esittää aikansa sota-asuun pukeutunutta jylhää talonpoikaa. Patsas valmistui vuonna 1940, mutta nostettiin jalustalleen kirkon valmistuttua vuonna 1950.

Puistotie 2, 91100 Ii

Puistotie 2, 91100 Ii