650 v Juhlakonsertti

su 13.10. klo 18.00

Iin kirkko

Manfred Gräsbeck on yksi Skandinavian arvostetuimmista viulisteista. Manfred Gräsbeck muutti 14-vuotiaana Pariisiin ja opiskeli Suomessa opintojensa ohella Christian Ferrasin johdolla 7 vuotta. Ennen opintojaan Kiovassa Manfred Gräsbeck voitti ensimmäisen pohjoismaisen viulukilpailun Västeråsissa Ruotsissa, minkä jälkeen hän sai menestystä kansallisissa ja kansainvälisissä kilpailuissa. Gräsbeck debytoi solistina 16-vuotiaana Århusin sinfoniaorkesterin sekä Kööpenhaminan filharmonisen orkesterin kanssa. Lisäksi hän on esittänyt uransa aikana yli 70 viulukonserttoa. Iin kirkossa hän konsertoi yhdessä vaimonsa Maija Lehtosen kanssa, joka on menestynyt urkuri-pianisti. Hän on esiintynyt kansainvälisesti eri puolilla maailmaa yli 800 kertaa. Hänet kutsuttuun v.1988 ensimmäisenä suomalaisena urkurina konsertoimaan Lontoon Royal Festival Halliin. Sydämellisesti tervetuloa tähän upeaan konserttiin! Vapaa pääsy, ohjelma 10 € .

Manfred Gräsbeck viulu, Maija Lehtonen urut ja piano. MANFRED GRÄSBECK on yksi Skandinavian arvostetuimmista viulisteista. Manfred Gräsbeck muutti 14-vuotiaana Pariisiin ja opiskeli Suomessa opintojensa ohella Christian Ferrasin johdolla 7 vuotta. Ennen opintojaan Kiovassa Manfred Gräsbeck voitti ensimmäisen pohjoismaisen viulukilpailun Västeråsissa Ruotsissa, minkä jälkeen hän sai menestystä kansallisissa ja kansainvälisissä kilpailuissa. Gräsbeck debytoi solistina 16-vuotiaana Århusin sinfoniaorkesterin sekä Kööpenhaminan filharmonisen orkesterin kanssa. Lisäksi hän on esittänyt uransa aikana yli 70 viulukonserttoa. Manfred Gräsbeckin monipuoliseen musiikilliseen uraan on kuulunut kuoron- ja orkesterinjohtaminen sekä säveltäminen, jota hän opiskeli Einojuhani Rautavaaran johdolla. Hänen tuotantonsa kattaa yli 100 opusta.Vuodesta 1986 lähtien Manfred Gräsbeck on esiintynyt laajasti yhdessä vaimonsa, urkuri ja pianisti Maija Lehtosen kanssa. Duona he ovat levyttäneet useita levyjä, mm. F.Kreislerin ja J.Sibeliuksen musiikkia. Vuonna 1982 Manfred Gräsbeckistä tuli Kansallisoopperan orkesterin viulun äänenjohtaja.
Maija Lehtonen aloitti konserttiuransa 17-vuotiaana ja on sen jälkeen soittanut yli 800 esitystä eri puolilla Eurooppaa, USA:ta, Kanadaa ja Venäjää. Vuonna 1988 hänet kutsuttiin ensimmäisenä suomalaisena urkurina konsertoimaan Lontoon Royal Festival Halliin. Samana vuonna hänet valittiin Finland Festivalin Vuoden nuoreksi taiteilijaksi, mikä antoi hänelle mahdollisuuden esiintyä kaikilla Suomen suurimmilla musiikkifestivaaleilla.
Hän on tehnyt noin 20 levytystä sekä soolourkumusiikista että duorepertuaarista. Lehtonen on voittanut useita palkintoja, muun muassa erikoispalkinnon valtakunnallisessa urkukilpailussa vuonna 1980 ja 1. palkinnon neljä vuotta myöhemmin Lahden kansainvälisen urkufestivaalin järjestämässä pohjoismaisessa urkukilpailussa. Vuonna 1989 hän voitti 2. palkinnon kansainvälisessä Donato Marrone -urkukilpailussa Barissa, Italiassa.
Lehtonen on työskennellyt urkumusiikin lehtorina yli 20 vuotta Oulussa ja hänet valittiin "Vuoden opettajaksi" vuonna 2018 työstään Oulun ammattikorkeakoulussa. Syksystä 2021 alkaen Lehtonen on opettanut urkumusiikin vanhempana lehtorina Tukholman kuninkaallisessa musiikkikorkeakoulussa.
  • Musiikki Musiikki

Linkki avautuu uudessa välilehdessä