Hautajaisjärjestelyt

Hautajaisjärjestelyt käynnistyvät ottamalla yhteyttä Iin seurakunnan kirkkoherranvirastoon tai Kuivaniemen kappeliseurakunnan palvelupisteeseen. Hautaan siunaaminen voi tapahtua kirkossa, haudalla tai vainajan kotona.

Kirkkoherranvirastossa sovitaan

• siunauksen toimittava pappi ja kanttori.
    Mikäli omaiset haluavat pyytää siunaavan papin tai kanttorin toisesta seurakunnasta, he vastaavat itse mahdollisista kustannuksista
  • hautaamisen tai uurnan laskun aika ja paikka
  • sanomakellojen soittaminen
  • vainajan muistaminen jumalanpalveluksessa
  • poismenosta ilmoittaminen paikallislehti Rantapohjassa Poisnukkuneet ja Maanpoveen palstoilla
  • hautapaikasta ja hautausmaan suntion tapaamisesta
  • vainajan tuhkan sirottelu maa-alueille.
  • tuhkan sirottelusta Iin merialueille voitte tiedustella täältä.
  • omaiset sopivat hautakiven siirtämisestä kiviliikkeen tai hautaustomiston kanssa ennen haudan kaivamista
  • haudanpeittäminen, omaiset vaiko seurakunta
  • mahdollisista hautapaikkavarauksista
  • muistotilaisuuden pitopaikasta
  • hautausluvan toimittamisesta ennen siunausta seurakuntaan
  • muiden kristillisten seurakuntien tilaisuuksista yhteistyössä kyseisen seurakunnan kanssa
  • Hinnasto

Kirkkoon kuulumattoman siunaaminen tai hautaaminen

• Kirkkoon kuulumaton henkilö voidaan siunata kristillisesti hautaan, jos omaiset pyytävät sitä papilta ja jos ilmenee, ettei se loukkaa vainajan vakaumusta. Asian selvittämiseksi tulee omaisten olla yhteydessä pappiin ennen kuin hautaan siunaamisen ajankohdasta sovitaan.
  • Mikäli vainajan tahto eläessään on ollut, ettei siunausta suoriteta, tulisi näin menetellä.
  • Omaiset voivat pitää vainajan tahtoa kunnioittavan oman tilaisuuden uurnaa laskettaessa tai haudalla arkun laskun yhteydessä
  • Siunaus tai hautaanlasku toimitetaan hautausmaalla suntion johdolla
  • Kuolintietoja ei lueta kirkossa eikä kuolintietoa myöskään laiteta seurakunnan kirkollisiin ilmoituksiin paikallislehti Rantapohjaan.
  • Piispainkokouksen ohje kirkkoon kuulumattomien hautaan siunaamisesta

Muistotilaisuus

Muistotilaisuus voidaan pitää vainajan kotona, seurakuntatalolla tai muussa juhlatilassa. Iin seurakunnalla on neljä seurakuntataloa, joissa voidaan järjestää muistotilaisuuksia. Omaiset sopivat valitsemansa pitopalvelun kanssa muistotilaisuuden tarjoiluista ja tilojen siivouksesta juhlan jälkeen. Siunauspäivänä suruliputetaan vainajan kodissa ja muistotilaisuuspaikassa aamulla klo 8:sta alkaen. Siunaustilaisuuden jälkeen lippu nostetaan ylös. Muistotilaisuutta ei ole pakko järjestää.

Iissä on käytäntönä, että pappi ja kanttori osallistuvat myös muistotilaisuuteen, mikäli omaiset niin toivovat. Muistotilaisuuden ohjelmasta keskustellaan papin kanssa. Omaiset voivat sopia virsistä papin kanssa. Toimituksen musiikista vastaa kanttori, jonka kanssa on syytä keskustella, mikäli omaisilla on erityistoivomuksia musiikin suhteen.

Muistotilaisuudessa on tapana lukea adressit, laulaa virsiä ja pitää puheita. Tämä on sopiva hetki muistella vainajaa. Omaiset voivat etukäteen sopia adressien lukijoista ja muistopuheiden pitäjistä.

Hautauksen jälkeen:

Laskutus

Iin seurakunnan taloustoimisto hoitaa hautaukseen liittyvien maksujen ja seurakuntatalojen vuokrien laskutukset hautauksen jälkeen.

Perunkirjoitus

Perunkirjoitus on toimitettava kolmen kuukauden kuluessa kuolinpäivästä. Virkatodistus perunkirjoitusta varten vainajan viimeisimmästä seurakunnasta kattaa kaikki seurakunnat 1.10.1999 lähtien. Tätä edeltävältä ajalta virkatodistukset on pyydettävä niistä seurakunnista tai rekistereistä, joissa hän on ollut jäsenenä 15-ikävuodesta lähtien. Virkatodistuksen voi tilata täältä.

Onko teillä epäselvää kuka vastaa omaistenne haudasta?

Haudan yhteyshenkilöstä eli hautaoikeuden haltijasta sovitaan yleensä hautajaisjärjestelyjen yhteydessä. Hänelle lähetetään todistus eli hautakirja, jossa on tiedot haudan sijainnista, hautaoikeuden voimassaoloajasta ja hautaoikeuden haltijasta sekä, jos siitä on sovittu, keitä hautaan voidaan haudata.

Hautaoikeuden haltija edustaa niitä, joita voidaan haudata hautaan, sekä käyttää puhevaltaa hautaa koskevissa asioissa siten kuin hautaustoimilaissa sekä Iin seurakunnan hautaustoimenohjesäännöissä ja sen nojalla säädetään tai määrätään. (KL 17 luku 3 §)

Seurakunta ilmoittaa haudan haltijalle esim. kun työntekijät havaitsevat hautakiven olevan vaarallisesti kallellaan tai kaatunut kokonaan.

Voitte ilmoittaa hautaoikeuden haltijan yhteystiedot kirkkoherranvirastoon tai tällä lomakkeella.

Iin kirkkoherranvirasto

avoinna ma-pe klo 9.00 - 14.00