Ristiäiset

Onneksi olkoon perheeseenne on syntynyt uusi ihminen!

"Sallikaa lasten tulla minun luokseni. -- Jeesus otti lapset syliinsä,

pani kätensä heidän päälleen ja siunasi heitä."

Mark. 10: 14, 16

Kasteessa lapsi saa nimen sekä hänet liitetään seurakunnan jäseneksi. Voit järjestää ristiäiset kotona, kirkossa, seurakuntatalolla tai muussa juhlaan sopivassa tilassa. Pappi ja seurakunnan tilat käyttöönne varataan kirkkoherranvirastosta. Pappi ottaa yhteyttä vanhempiin vähän ennen kastetta ja sopii kasteeseen liittyvistä käytännön järjestelyistä. Kastetoimitus on maksuton. Tilojemme toimintaohjeet ja hinnasto löytyy täältä

Tietoa puolisoiden ja lapsen sukunimen valinnasta

Lapsen sukunimi

Mikäli lapsen vanhemmat eivät ole avioliitossa ja lapselle halutaan antaa isän sukunimi on vanhempien käytävä isyydentunnustamisessa ennen kastetta. Vähintään toisen vanhemmista on kuuluttava kirkkoon.

Kummit

Kummeja täytyy olla vähintään kaksi. Kummeja valitessa on hyvä huomioida kummiuden vaatimukset eli kummin on oltava

1. Suomen ev.lut. kirkon jäsen
  2. hän on käynyt rippikoulun
  3. hänet on konfirmoitu.

Kummin tehtävänä on yhdessä vanhempien kanssa antaa kristillistä kasvatusta ja johdattaa elämään kirkon yhteydessä. Lapsella voi olla kirkkoon kuulumattomia aikuisia ystäviä mutta heitä ei voida rekisteröidä kummiksi kirkon jäsentietojärjestelmään eikä heille anneta kummitodistusta. Kummeja ei voi jälkikäteen poistaa, mutta kummius lakkaa kirkosta eroamisen myötä.

Voiko kummeja lisätä jälkeenpäin?

Kummeja voi lisätä jälkeenpäin erityisestä syystä. Erityistilanteita voivat olla esimerkiksi kummin kuolema, maasta muuttaminen, eroaminen kirkosta tai lapsen adoptio tai se, että kummit eivät pidä lapseen mitään yhteyttä. Kummien lisääminen lapselle kasteen jälkeen on ollut mahdollista vuoden 2006 alusta. Huoltajat valitsevat kummit ja ehdottavat häntä perusteluineen hakemuksessa ja päätöksen kummin lisäämisestä tekee aina oman seurakunnan kirkkoherra.

Iin seurakunnan kirkkoherra
Tapani Ruotsalainen
tapani.ruotsalainen@evl.fi

Kaste

Tieto lapsen syntymästä

Lapsen syntymän jälkeen sairaala tallentaa syntymätiedot väestötietojärjestelmään, josta tieto siirtyy kirkon jäsentietojärjestelmään, Kirjuriin. Väestörekisterikeskus (VRK) lähettää yleensä äidin kotiseurakuntaan esitäytetyn Lapsen tietojen ilmoittaminen -lomakkeen. Sen jälkeen seurakunta lähettää sen sekä ohjeet ristiäisiä varten lapsen äidille. Vanhemmat varaavat ajan ristiäisiä varten kirkkoherranvirastosta. Pappi täydentää lomakkeen kasteen jälkeen ja toimittaa sen rekisteröitäväksi kirkkoherranvirastoon. Kirkkoherranvirastossa lomakkeelta rekisteröidään lapsen nimitietojen lisäksi äidinkieli-tieto, tieto lapsen ottamisesta evankelis-luterilaisen kirkon jäseneksi ja kummien tiedot heidän henkilötunnuksien perusteella Kirjuriin, josta tiedot siirtyvät sähköisesti väestötietojärjestelmään ja maistraattiin.

Liity kirkkoon

Täällä voit täyttää sähköisen kirkkoonliittymislomakkeen ja lukea lisää kirkkoon liittymisestä.