Kuivaniemen kirkko

Kirkonkyläntie 105, 95110 Kuivaniemi

Auki sopimuksen mukaan p. 040 1576 660.

Kuivaniemen kirkko

Kuivaniemen kirkon on piirtänyt saksalainen arkkitehti Ernst Bernhard Lohrmann vuonna 1852. Kirkko rakennettiin vuosina 1871-1874 oululaisen seppämestari P.C.Björnströmin johdolla. Kirkon sähköistystyö suoritettiin 1950-luvun alussa. Peruskorjaus tehtiin vuonna 1974, jolloin asennettiin Kangasalan Urkutehtaan rakentamat 15-äänikertaiset urut.

Alttaritaulu

Alttaritaulun "Jeesus tyynnyttää myrskyn" on maalannut kuivaniemeläinen taiteilija Iivari Halttu vuonna 1941.

Saarnatuolin puureliefi

Kirkon saarnatuolin kupeessa olevan puureliefin "Jeesus ristillä" on tehnyt kuivaniemeläinen kalastaja ja taiteilija Väinö Rousu.

Kirkkosali ja vanha kattokruunu

Kuivaniemen kirkossa on istumapaikkoja 500 hengelle. Alttaritaulun puoleisessa päässä oleva kattokruunu on vanhasta kirkosta vuodelta 1778.

Toppeliuksen taulut

Kirkon oikealla seinällä säilytetään Mikael Toppeliuksen (1734-1821) maalaamia tauluja: "Vapahtaja kantaa ristiä" ja "Vapahtaja ristillä".

Lähetyskynttelikkö

Kirkonkellot

Pienempi kirkonkello on hankittu v. 1762 "kylän miesten yhteisellä culutuxella" kuten kellossa oleva teksti kertoo. Suurempi kello on valettu Kokkolassa v. 1909. Ohjatkoon matkaasi pienemmässä kellossa olevat sanat: Tulcat astucam ylös Herran vuorelle, Jacobin Jumalan huoneeseen että hän opetais meille hänen tienz ja me vaellaisimme hänen polguillans.

Sankarihaudat

Kuivaniemen kylän sankarihaudat sijaitsevat kirkon vieressä.

Kirkonkyläntie 105, 95110 Kuivaniemi

18. Sunnuntai Helluntaista, pyhäpäivän aihe: Kristityn vapaus