Avioliiton esteiden tutkinta (ent. kuulutukset)

Avioliittoon vihkimistä edeltää aina avioliiton esteiden tutkiminen. Siinä selvitetään, että aiotun avioliiton solmimiselle ei ole laissa säädettyä estettä. Voitte pyytää maksuttoman avioliiton esteiden tutkinnan aina oman seurakunnan kirkkoherranvirastosta ja Iin seurakunnan jäsenet Iin kirkkoherranvirastosta tai Kuivaniemen palvelupisteestä. Etukäteen voitte yhdessä täydentää ja tulostaa lomakkeen ja lupa avioliittotietojen julkaisemiseen -lomakkeen. Samalla lomakkeella voitte pyytää avioliiton esteiden tutkintaa niin seurakunnasta kuin maistraatistakin.

• Tutkinta tulee pyytää viimeistään seitsemän vuorokautta ennen vihkimistä ja se on lainvoiman saatuaan voimassa neljä kuukautta.
  • Asioidessanne kirkkoherranvirastossa tiedustellaan teiltä saako tietojanne kuuluttaa kirkossa ja hauatteko että tieto avioliittoon vihkimisestä jukaistaan paikallislehdessä.
  • Avioliiton esteiden tutkinta tapahtuu yleensä siinä seurakunnassa missä morsian on kirjoilla.

Avioliitto ulkomaan kansalaisen kanssa

Avioliiton esteiden tutkimista varten tarvitsette:

• Kansalaisuusvaltion asianomaisen viranomaisen alkuperäinen todistus avioliiton esteiden tutkintaa varten, josta käy ilmi ainakin: nimi, syntymäaika ja -paikka, siviilisäty (myös monesko avioliitto).
  • Virallisen kääntäjän suomennos todistuksesta
  • Todistus kristilliseen kirkkokuntaan kuulumisesta, jota voi pyytää siitä seurakunnasta johon tuleva puoliso kuuluu kotimaassaan.
  • Kopio passista

Lisätietoja esteiden tutkinnassa tarvittavien asiakirjojen hankkimisesta saatte ulkomaan kansalaisen oman maansa edustustosta Suomessa.